Image Alt

Barris històrics

Barris Històrics

La Vila de Xelva reuneix gran interés històric i cultural, en conservar la petjada de tots els pobles que la van habitar. Declarada Béd’Interés cultural, amb la categoria de Conjunt Històric, està formada per una sèrie de barris de gran complexitat, de traçat sinuós i enigmàtic.

Barri Andalusí “Benacacira”

El barri andalusí de Benacacira és l’antiga medina musulmana dels segles XI-XII, conservant hui dia el traçat intacte de la seua trama urbana: atzucacs, cases emblanquinades, porxos que enfosqueixen els seus estrets i tortuosos carrers… La medina s’assentava sobre un promontori des del qual es controlava les hortes pròximes al riu Xelva, envoltada per una muralla perimetral que la unia a l’alcàsser; en l’actualitat, es conserven restes de llenços ocults per les cases que s’han anat adossant a aquesta.

Barri Cristià “Olleries”

El barri cristià de les Olleries va anar conformant-se al llarg del s. XIV i rep el seu nom dels forns de producción ceràmica que es van anar instal·lant als seus carrers.

La seua configuració urbana és molt més àmplia i ordenada, respecte als barris preexistents de Benacacira i de la jueria de l’Azoque.

Barri Jueu “Azoque”

El barri Jueu de l’Azoque conserva intacta l’estructura de l’aljama medieval: l’aire recol·lecte i misteriós dels seus carrerons, amb els seus portals d’entrada, que el convertien en una illa entre els barris cristians i mudèjars.

Barri Mudéjar-Morisc “Raval”

Barri mudèjar-morisc creat a partir del s. XIV en els “ravals” de la ciutatemmurallada. De traçat serpentejant, conserva en l’actualitat el traçat original i elements històrics que fan d’ell un atractiu turístic singular.

Entra al barrimudèjar del Ravalpel portal de l’Azoque i camina pels seus carrers, traçats des del segle XIV, per a descobrir la dramática història del Vescomte de Xelva, assassinat pels seus amors amb una morisca i que va propiciar l’origen de l’Ermita dels Desemparats.

És el barri on es forjava el punyal de Xelva, privilegi dels xelvans a portar-lo i que va ser prohibit pel rei; un lloc ple de records i monuments on gaudir del so de l’aigua de les séquies, del fresc dels portals i carrerons, de les fonts, de les pedres tallades en la muralla i de la Mesquita de Benaeça, convertida en Ermita de la Santa Creu.

El Raval és l’últim record dels moriscos expulsats del Regne de València, i el final dels seus somnis. Hui cosmopolita, manté intacta la seua essència medieval.